< terug

Krimpenerwaard: duurzame landbouw in het veen met cranberry’s

In voorbereiding

Op deze Valuta voor Veen locatie in de Krimpenerwaard gaat de grondeigenaar aan de slag met biologische cranberry teelt. Op 14 hectare met respect voor de natuur en veel geduld. Het duurt vijf jaar totdat planten volgroeid zijn.

Meer details over het project

Dit project is nog in voorbereiding. U kunt nog geen certificaten aanschaffen. Heeft u interesse in eventuele aankoop van deze certificaten of wilt u op de hoogte blijven van dit project? Dat kan door uw contactgegevens achter te laten via het onderstaand formulier. We geven u dan een bericht wanneer de verkoop start.

Op de hoogte blijven?

"*" geeft vereiste velden aan

Natte voeten en donkerrode bessen

Nat veen en cranberries. Een ideale combinatie. Niet voor niets staan ze ook wel bekend als ‘veenbessen’. Cranberryplanten houden van natte voeten. De natte zure veenbodem vol organische materiaal levert een super gezond product op: de mooie donker rode bessen. Duurzame teelt van cranberry’s past goed in de Krimpenerwaard. Bart Crouwers volgde zijn hart en besloot ‘cranberry boer’ te worden. Bart: “Ik wil graag ruimte te geven aan de natuur en natuur verbinden met nieuwe duurzame vormen van landbouw. Dat kan heel goed met cranberry teelt.”

Vertel anderen over dit project

Met respect voor de natuur en veel geduld

Op deze Valuta voor Veen locatie in de Krimpenerwaard gaat de grondeigenaar aan de slag met biologische cranberry teelt. Op 14 hectare met respect voor de natuur en veel geduld. Het duurt vijf jaar totdat planten volgroeid zijn. Zonder bestrijdingsmiddelen en het weiden en oogsten gebeurt voor een groot deel met de hand. Cranberry teelt is een vorm van natte teelt. Door het verhogen van de waterpeilen wordt circa 150 ton C02 reductie per jaar voorkomen.

Zij gingen al voor CO₂ neutraal

“Als gemeente compenseren we de CO2-uitstoot van ons energieverbruik. Ik ben blij dat dit geld nu lokaal terecht komt. In het veenweidegebied staan we voor een grote opgave om de bodemdaling en CO2-uitstoot terug te brengen. Door deel te nemen aan Valuta voor Veen ontstaat een nieuwe bron van inkomsten voor boeren in dit gebied. Daarmee zetten we de eerste stappen om het veenweideprogramma in praktijk te brengen.”

Lees verder
Jaap van Veen, wethouder Gemeente Heerenveen  
Logo

"Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie. Daarom werken we aan het vergroenen van de eigen organisatie. Op de eerste plaats aan hoe we de eigen CO2-uitstoot kunnen verminderen. Wat dan nog overblijft aan CO2-uitstoot wordt gecompenseerd via de lokale CO2-certificaten van Valuta voor Veen."

Lees verder
Bert Wassink, wethouder Gemeente Leeuwarden  
Logo

“Het laatste kleine beetje wat we uitstoten compenseren we met CO2-certificaten van het waanzinnig mooie project “Valuta voor Veen” waarin lokale boeren hun grond drastisch vernatten om CO2 in de grond te houden."

Lees verder
Romke de Jong De Jong's IJs  
Logo

Wilt u een certificaat kopen?

Heeft u een vraag?