“Een innovatief project in Fryslân met potentie voor het hele land”, aldus de toenmalige directeur van De Jong’s IJs, Romke de Jong. De Jong, inmiddels Tweede Kamerlid, had het over Valuta voor Veen. De Jong’s IJs is een ijsbedrijf in Gorredijk, Friesland. Eerder dit jaar kochten zij CO2-certificaten van het project Lytse Deelen van boer Miedema.

Het doel van De Jong’s IJs? De duurzaamste ijsfabriek van Europa zijn! En ze timmeren al aardig aan de weg. “We hebben de laatste 4 jaar onze CO2-voetafdruk enorm weten te verlagen”, aldus De Jong. Zo telt hun fabriek ruim 200 zonnepanelen (en komen er binnenkort nog 350 bij!) en verlagen ze hun CO2-uitstoot door te bezorgen met voertuigen die rijden op blauwe diesel of elektriciteit. “Het laatste kleine beetje wat we uitstoten compenseren we met CO2-certificaten van het waanzinnig mooie project “Valuta voor Veen” waarin lokale boeren hun grond drastisch vernatten om CO2 in de grond te houden”.

De Jongs’s IJs investeerde in CO2-certificaten van het project Lytse Deelen van Sjoerd en Douwe Miedema. Met elkaar werken zij dag in dag uit op biologische boerderij De Nije Mieden, hartje Friesland, vlakbij het natuurgebied De Alde Deelen. Door het waterpeil op hun perceel te verhogen beperken zij de CO2-uitstoot van het veen. Sjoerd Miedema: “We zijn ontzettend blij met een bedrijf als de Jong’s IJs die zijn CO2 bij ons komt compenseren, nadat ze hun eigen uitstoot zo ver mogelijk naar beneden hebben gebracht!”.

Ons doel? De meest duurzame ijsfabriek van Europa zijn!