Wie de vakantiekiekjes wil bundelen in een mooi album, of een leuke fotokalender cadeau wil doen komt al snel bij albelli terecht. albelli is één van de grootste producenten van fotoproducten in Europa. En als het aan hen ligt ook de meest duurzame! Hun ambitie is om in 2023 compleet CO2-neutraal te zijn. Daarom investeerden ze in CO2-certificaten van het Friese Valuta voor Veen-project van boer Miedema

Waar geproduceerd wordt, wordt CO2 uitgestoten. Zo ook bij albelli. Maar hoe kun je als miljoenenbedrijf er nu voor zorgen dat je klimaatneutraal bent? Dat je geen belasting bent voor het milieu. Of dat je misschien zelfs wel iets terug kunt geven aan de natuur en maatschappij? Volgens Serge Willemse, manager Safety, Health, Environment and Quality bij albelli, begint dat klein: “Je moet eerst een zaadje van bewustwording planten. Hoe duurzaam ben je nu eigenlijk? En dan bedoel ik in de brede zin. Dat gaat niet alleen over CO2-uitstoot, maar ook over diversiteit, het gebruik van chemicaliën enzovoorts. Binnen de maatschappij worden die thema’s steeds belangrijker. Dus hebben wij gezegd ‘Wij moeten nu ook onze verantwoordelijkheid nemen’. En zo is het balletje gaan rollen”. 

Meten is weten

De reis richting een klimaatneutrale bedrijfsvoering begint bij het in kaart brengen van je CO2-voetafdruk: hoeveel broeikasgassen stoot het bedrijf nu eigenlijk uit? Zo is albelli ook begonnen. “We hebben onze voetafdruk, van grondstof tot de bezorging van ons product aan onze klant, berekend. Wanneer je weet wat je uitstoot, kun je een plan maken om je uitstoot omlaag te brengen en weet je hoeveel je vervolgens nog moet compenseren”, vertelt Willemse.  

Compenseren waar je uitstoot 

Inmiddels compenseert albelli haar CO2-uitstoot via projecten over de hele wereld. “We hebben de hele wereld als speelveld. Dat betekent dus ook dat we op meer plekken in de wereld impact hebben op het milieu. In het kader van ‘compenseren waar je uitstoot’, compenseren we dus ook internationaal, zoals in Peru”, vertelt Jeffrey Storm, Safety, Health and Environment Coördinator bij albelli. “Om naast onze internationale projecten ook onze uitstoot in Nederland te compenseren, wilden we graag een lokaal compensatieproject aan onze selectie toevoegen. Dat is Valuta voor Veen geworden”. 

Getoetst en verifieerbaar  

De keuze voor Valuta voor Veen was niet toevallig. Storm legt uit: “Het is voor ons essentieel dat de methode om CO2 te compenseren goed getoetst en verifieerbaar is. Die zijn er in Nederland momenteel nog heel weinig. Valuta voor Veen is tot nu toe het enige project dat aan een getoetste standaard moet voldoen. De keuze was daarom makkelijk. Als we zeggen dat we CO2 compenseren, willen we aan onze klanten kunnen laten zien dat we dat ook verantwoord doen.” Dat het project van boer Miedema ook nog een sympathiek initiatief is, is volgens Storm mooi meegenomen.  

Serge Willemse (links) en Jeffrey Storm (rechts)

Deel dit bericht met anderen